14.02.2013 3256

ŞAİR NEVİ İLKOKULU

—Malkara'nın en eski 2. okuludur.

—1937 yılında şu anki belediye binası arkasında taş binada eğitime başlanmıştır.

—1949 yılında ise şu an mevcut yerindeki eski binasına taşınmıştır.

—Okulumuz 1970 yılından beri bugünkü binada halen Eğitim-Öğretim yapmaktadır.

Okulumuz 2012 yılında mecburi öğrenimin 12 yıla çıkarılması ile kademeli olarak İlkokula dönüştürülmüş olup Şair Nevi İlkokulu olarak bölgemiz halkına hizmet vermeye devam etmektedir.Geçmişten aldığı güç ile geleceğe emin adımlarla ilerlemeye devam edecektir.

Şair Nevi´nin asıl adı Yahya'dır. Türk Şairidir. Malkara'da 1533 yılında doğmuş, 1599 yılında İstanbul'da ölmüştür. Halveti Şeyhlerinden Pir Ali'nin oğludur. Babası Malkara'da Turhan Bey cami imamı ve Sıbyan mektebinde hocaydı. İlköğrenimini Malkara'da yaptı. İstanbul'da medresede okudu. Bir süre Edirne'de bulundu. Gelibolu'da müderrislik yapmıştır.

Eserleri sanat değeri bakımından beğenilmiştir. Aşk konusunda duygulu anlatımı vardır.30'u aşkın yapıtı olduğu belirtilmektedir. Eserlerinden pek azı günümüze kalmıştır.

YAPITLARININ BAŞLICALARI:

• MANZUM KIRK HADİS ÇEVİRİSİ,
  • HASBİHAL MESNEVİSİ,
  • ANSİKLOPEDİ OLARAK, NETAYİC ÜL-FÜNUN VE MEHASİN ÜL-MÜTUN,
  • FÜSUS ÜL-HİKEM ÇEVİRİSİ,
  • RİSALE-İ MANTIK,
  • HACE-İ CİHANIN MÜNŞEATINDAN TERCÜMELERİDİR.